Gazonmest bestellen & Gazon bemesting kopen

Gazonmest kopen? En de groenste graszoden door uw gazon te bemesten. Een speelgazon hoeft niet extra te worden gevoed. Omdat het overvloedige gebruik van meststoffen tot overbemesting en grondwatervervuiling kan leiden. Met behulp van gazon mest kan de grasmat zich beter wapenen tegen mossen en andere ongewenst onkruid. Mest is wel verantwoordelijk voor een mooie, donkergroene kleur van het gazon. Eco vriendelijke meststoffen worden aanbevolen, komen ten goede van het milieu. Graszoden Kopen verkoopt ecologisch verantwoordelijke gazonmest en overige meststoffen. Deze kunt u in onze online graszoden winkel bestellen.

Gazon meststoffen en bodem onderzoek

Vaak is Stikstof (N) is het belangrijkste voedingselement voor het gras en hierdoor wordt ook grotendeels de groei en de groene kleur van het gazon bepaalt. Sterk belast gras heeft evenals zuiver siergras 10 tot hoogstens 20 gram zuiver stikstof per jaar per vierkante meter nodig, een gemiddeld speelgazon kan met minder dan 10 gram toe. Voor de rest van de voornaamste gazon meststoffen geldt als uitgangspunt: Fosfor (P2O5) (belangrijk voor de wortel- en de bloemvorming) 5-7 gram, kalium (versterkt de weerstand) ongeveer 8-15 gram, Magnesium (Mg) ongeveer 3 gram. Deze elementen zitten echter voldoende in een gezonde ondergrond. Ook sporenelementen vormen in een gazon zelden een probleem, vooral als er af en toe wat compost over het gazon wordt uitgestrooid. Om overbemesting te voorkomen verdient het aanbeveling om een grondmonster te nemen waaruit de gewenste verzorging duidelijk wordt. Aan de hand daarvan worden de belangrijkste voedingselementen, de grondsoort en ook de pH-waarde vastgesteld.

De beste gazonmest is eco vriendelijk

Organische gazonmest en meststoffen hebben het voordeel dat ze milieuvriendelijk zijn, maar hebben het nadeel dat ze minder goed te doseren en minder gericht toepasbaar zijn dan speciale gazonmest, die voornamelijk mineralen bevat. Met behulp van een ijzerhoudende gazonmest kan een vaal grasveld in korte tijd weer tot een krachtige, groene grasmat verkrijgen. De beste grasmatten kweken wij eco vriendelijk.

Organische gazon bemesting

Organische gazonmest en meststoffen ontstaan uit dierlijke en plantaardige afvalstoffen als Horn- en beendermeel, ricinusschroot of guano (gedroogde vogelmest). Overbemesting hiermee is uiterst onwaarschijnlijk, omdat de voedingsstoffen stukje bij beetje door de bodemorganismen uit hun organische binding worden losgemaakt en dus nauwelijks in overvloed kunnen vrijkomen. Door de vaak grove bestanddelen, die in-geharkt moeten worden, zijn organische meststoffen vooral geschikt om de grond voor te bereiden en minder voor gewortelde gazons. Zelfgemaakte compost uit mest of plantaardig afval is door het leven erin heel waardevol, maar moeilijk te doseren, omdat de hoeveelheid inhoudsstoffen niet bekend is. Omdat het bovendien een substraat lijkt en daarom meestal royaal verdeeld wordt, kan een overmaat aan extra voedingsstoffen in de grond niet uitgesloten worden.

Tijdstip en dosering gazon meststoffen

Het eerste en belangrijkste moment om het gazon te bemesten is het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, tussen half maart en begin mei. Maai het gras voordat er gazonmest wordt aangebracht. In het voorjaar zou verticuteren daarbij ook heel goed zijn als voorbereiding. Om verbranding te voorkomen moet de gazonmest bij voorkeur bij bewolkt weer worden uitgestrooid en dus beslist niet tijdens een warme zonnige periode. Het gelijkmatig verdelen van de korrel gazonmest met de hand vraagt enige oefening. Dit doet u door een vloeiende beweging te maken en de korrels gazonmest langzaam en gelijkmatig uit uw handen te strooien. Een strooiwagen vergemakkelijkt het karwei. Vloeibare gazonmest kan bij de juiste uitrusting met de beregening worden gemengd. Bij droogte moet mest, in welke vorm dan ook, goed ingeregend worden. Voor ons gazon is eenmalig bemesten in het voorjaar zeker voldoende.

Eerst meer stikstof, later minder

Wie zelfgemaakte organische gazonmest gebruikt, kan in het voorjaar ongeveer 5 liter fijn gezeefde compost per vierkante meter over het oppervlak verdelen en vlak inharken. Voor een gemiddelde minerale gazonbemesting met stikstof is 30 tot 40 gram genoeg. Een extra dosis kalk gaat het uitbreiden van mos tegen. Een tweede hoeveelheid van dezelfde volledige mest kan in mei of juni worden toegediend aan intensief sier- of speelgazon. Voor de laatste, wat gereduceerde bemesting in augustus moet de voorkeur worden gegeven aan kalium houdende mest boven een mest met veel stikstof. Dat verhoogt de winterhardheid van het gazon. Om te zorgen dat het nog donkergroen de winter in gaat, geven professionals vaak ook nog een bijzondere vorm van ijzersulfaat.

graszoden Google + graszoden Twitter graszoden Facebook graszoden LinkedIn