Graszoden leggen in 3 stappen een nieuw gazon

Graszoden leggen in 3 stappen en uw nieuwe gazon aanleggen.
Een nieuw gazon leggen is met de graszoden van “Graszoden Kopen” zeer eenvoudig. Volg de onderstaande drie stappen en uw nieuwe groene grasmat is zo gelegd. Makkelijk en snel graszoden leggen? Alles wat u moet weten over graszoden leggen vindt u hier. Graszoden aanleggen is makkelijk. Gemakkelijk in 3 stappen uw nieuwe graszoden leggen met een topkwaliteit graszode van Graszoden Kopen.

Graszoden leggen: Stap 1
Grondbewerking, het leggen van nieuwe graszoden

graslaag afhalen bemesten tuingrond omspitten
Eerst dient u de oude grasmat te verwijderen en af te voeren. Wanneer de grond droog is maak deze dan eerst nat (liefst een dag voor het leggen). De grond bemesten met de juiste meststof voor uw tuin zoals kalk, andere mest. Wanneer de meststoffen zijn aangebracht de grond omspitten en vervolgens weer vastlopen. Daarna de grond goed egaliseren en rekening houden met het af laten vloeien van het gazon oppervlak, zo voorkomt u bij veel regenval langdurige plassen in het gazon. Een goed geëgaliseerde en aangedrukte ondergrond, is de basis voor lang plezier van uw nieuwe grasmat.

Graszoden leggen: Stap 2
Graszode uitrollen, graszoden leggen, bewateren

graszoden laten leggen aanleg graszoden grasmatten leggen
Nadat de grond is geëgaliseerd en weer luchtig (1 á 2 cm) is los geharkt kan begonnen worden met het uitrollen van de graszoden. Wanneer de grond droog is, maak deze dan eerst nat. Daarna de graszoden uitrollen en goed tegen elkaar aan leggen. De graszoden kunnen met een scherpe schep in de juiste vorm gestoken worden. Wanneer het nieuwe gazon op de juiste plaats ligt, klop het dan met de achterkant van de schep na of gebruik hiervoor een graszoden wals. Dit om zo een goede verbinding te krijgen tussen uw nieuwe grasmatten en de ondergrond.

Graszoden leggen: Stap 3
Gazon onderhoud, grasmaaien en gazon bemesting

gras bewateren grasmaaien gazon bemesting
Laat het gras gazon niet verdrogen. Direct water geven is een pré. Blijf het gazon nat houden tot ze aan de grond is gehecht. Na 7 á 10 dagen kan het gras voorzichtig gemaaid worden. De geadviseerde gras maai hoogte is 4 cm. Gedurende de groeiperiode (april tot en met augustus) kan het nieuwe gazon het beste bemest worden. Voor een mooie groene grasmat moet u het gazon zodanig bemesten dat er tweemaal per week gemaaid dient te worden. Voordat de graszoden gesneden, opgerold en bij u thuis geleverd worden. Verzorgen wij in de tussentijd, het beste gazon voor uw tuin!

Waarom graszoden leggen?

Het zaaien van gras neemt veel tijd in beslag en het is maar de vraag of u een gelijkmatig gazon krijgt. Graszoden leggen is snel gedaan en u heeft meteen een mooi grasveld.

Zelf graszoden leggen

U heeft een keuze gemaakt en uw graszoden besteld. Nu kunt u zelf de graszoden gaan leggen. Graszoden Kopen adviseert u graag over het leggen van de graszoden, zodat u straks kan genieten van een prachtig gazon!

Aanleg van een nieuw groen gras gazon

Een gazon wordt aangelegd voor jaren. Om aanleg van een gazon tot een succesvol resultaat te brengen, zijn de volgende stappen belangrijk:

Zuurgraad van de bodem bepalen

Een eerste vereiste voor een geslaagde aanleg van een gazon is een ideale zuurgraad (pH) van de bodem. Door natuurlijke verzuring van gronden is de zuurgraad (pH) veelal te laag (= te zuur). Op een zure grond zullen de volgende problemen in het jonge gazon ontstaan: remming van de opname van voedingsstoffen; onvoldoende dichtgroeien van de graszode; schrale grasgroei en gele graskleur; versneld ontstaan van mos groei. De zuurgraad (pH-waarde) wordt verhoogd (hierdoor wordt de grond dus minder zuur) met kalk (bij voorkeur een gekorrelde groenkalk) en stimuleert het aanwezige bodemleven. Een kalk met magnesium zorgt tevens voor een diep groene graskleur.

Optimale bodemstructuur aanbrengen

De aanleg van een gazon is het ideale moment om de structuur van de grond in orde te brengen en voldoende en geschikt organisch materiaal in te brengen als humusbron. Talrijke problemen in jonge gazons zijn terug te brengen naar een slechte bodemstructuur: slechte drainage van overtollig regenwater, dichtslempen van de toplaag en plasvorming, zuurstofgebruik in de wortelzone, een verarmd bodemleven en slechte beworteling, slechte grasgroei zonder dichtgroeien van de grasmat, ontstaan van mosgroei en woekering van zwarte algen. Oplossing: maak diepere, ondoordringbare grondlagen goed los, zorg voor een overal voldoend dikke toplaag en zorg voor voldoende humus in de grond door het toevoegen van geschikt organisch materiaal.

Beste gazon bemesting

Een aangepaste bemesting is van groot belang voor een snelle en gelijkmatige kieming van het graszaad en voor een goede inworteling en groei van het jonge gras. Bij een organische complete NPK-meststof met magnesium (werking ca. 100 dagen) is er geen gevaar voor verbranding van het jonge gras. De organische fosforbronnen in de meststof zorgen voor een betere beworteling; het kalium voor meer droogteresistentie en magnesium voor een diepgroene graskleur.

Beste gazontype in uw tuin

Er zijn diverse gazontypen te onderscheiden: speel- en sportgazon, siergazon, schaduwgazon etc. Hiervoor zijn specifieke graszaden beschikbaar.

Grassoorten en graskwaliteit

Veel gebruikt voor het aanleggen van een siergazon is een mengsel van gewoon struisgras en roodzwenkgras. Voor een speelgazon wordt vaak een mengsel van Engels raaigras en roodzwenkgras gebruikt. Eventueel kan bij een speelgazon ook veldbeemdgras toegevoegd worden. Vooral in schaduwplekken zal roodzwenkgras gaan domineren. Bij weinig bemesten en weinig betreden zal roodzwenkgras ook meer naar voren komen. Bij veel belopen zal Engels raaigras en/of veldbeemdgras meer op de voorgrond treden.

Kunstgras aanleggen

Voor wie een gazon wil met zeer weinig onderhoud kan voor kunstgras kiezen, dat op basis van het tapijt tuftprincipe gelegd wordt en van synthetische stoffen gemaakt wordt. Wat niet zeer milieuvriendelijk is. Vandaar dat Graszoden Kopen alleen ECHTE graszoden verkoopt. Hieronder vindt u meer informatie over een graszode.

Afmetingen graszode

  • 1 graszode is 1 m²
  • 1 rol graszode is 250 cm lang, 40cm breed en is ongeveer 1,5 cm dik
  • Het gewicht van 1 graszode is circa 13 tot 18 kg
  • De houdbaarheid van graszoden is maximaal 2 dagen in de zomer tot 4 dagen in de winter
  • Graszoden belading tot 60 m² per pallet. (Pallet blijft op locatie achter)

graszoden Google + graszoden Twitter graszoden Facebook graszoden LinkedIn